Recull d’articles del COET’13
Mostra de foc a Vilafranca
Bona feina i bon ambient al COET (Certamen Obert d’Espectacles Tradicionals) amb Pirotècnia, ahir dissabte, organitzat pel Ball de Diables de Vilafranca: conferències sobre la història dels diables, els castells de focs i els correfocs –a partir d’experiències concretes– o la pirotècnia al País Valencià. Mostra de figures i parades d’entitats vinculades al món del foc i la cultura popular. Una experiència ben positiva per l’excel•lent acollida en una jornada que va servir per retrobar coneguts d’arreu del país, amb la dèria comuna del foc a la festa, i intercanviar coneixements.
Personalment vaig fer una aportació sobre l’ús del foc i la pirotècnia al llarg dels segles per generar festa participativa, amb un punt necessari de risc i, moltes vegades, no sense conflicte. Del joc d’empaitar-se amb torxes d’espígol, tot ballant Lo tio fresco, o l’ús de carretilles, coets i trons, a les festes de barri de la vuitada de Corpus i la nit de Sant Joan, fins els correfocs actuals, presentant els bous de foc com un tipus d’animal festiu, emprat com a recurs per a la gresca i la participació, llogat o cedit per les mateixes empreses pirotècniques, a canvi de l’adquisició de les corresponents càrregues.
La jornada va acabar amb una petita exhibició de foc on, a més del Drac de Vilafranca i el Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada, va fer una encesa la Vedella de foc, reproducció del Bou que es va trobar el 2011 a l’antiga fàbrica de la Pirotècnia Espinós. Gràcies a la col•laboració del grup de reusencs i reusenques que ens vam trobar a Vilafranca, més enllà de la pertinença a diferents grups de foc, es va poder mostrar –de la teoria del matí a la pràctica de la nit– com són aquestes bèsties de foc.
Publicat el 14 juliol 2013 per Salvador Palomar a http://lateiera.wordpress.com Fotografia: Els 3 Mosqueters
Vilafranca ha estat la capital del foc aquest dissabte amb la celebració del COET
El primer Certamen Obert d’Espectacles Tradicionals amb Pirotècnia, el COET 2013, s’ha celebrat aquest dissabte amb molt bones sensacions per part dels organitzadors, els Diables de Vilafranca, i els participants. Vilafranca ha esdevingut “la capital del foc” i, a través del certamen, s’ha abordat des de multitud de perspectives el protagonisme del foc i la pirotècnia a les festes tradicionals de la Mediterrània.
L’igualadí Daniel Vilarrubias, especialista en art català dels segles X-XVII i en folklore històric, era un dels conferenciants i va parlar de les peces de bestiari. Enrere en el temps, Vilarrubias destacava que els pobles s’han fet seus els dracs i les àligues independentment de les prohibicions que hi poguessin haver. Posava el cas del Drac de Vilafranca o el de la Bisbal d’Empordà com a exemples.
Les conferències es feien a l’interior de l’Escorxador i, a fora, se situava el taller infantil i la fira amb luthiers i espardenyers que mostraven el seu ofici als assistents. El Fèlix Balanyà, mestre espardenyer, ens parlava de la diversitat d’espardenyes que hi ha.
Balanyà destaca que queden molt pocs professionals que es dediquin a l’espardenya. El mateix passa en el cas del Xixo Luthier, que fa tabals, tot i que també construeix altres instruments de música tradicional.
El COET va anar acompanyat d’una exhibició de bestiari i peces festives de foc provinents, a més de Vilafranca, de Reus, Igualada o Berga. A la nit, les peces van sortir al carrer, a la Plaça de la Verema i es van poder veure en tot el seu esplendor.
Publicat el 15 juliol 2013 per Goretti Martinez a http://www.rtvvilafranca.cat Fotografía: Els 3 Mosqueters
El COET converteix Vilafranca en la capital del foc en la seva primera edició
La primera edició del COET (Certamen Obert d’Espectacles Tradicionals amb Pirotècnia) va convertir Vilafranca en la capital del foc durant el dissabte amb la participació de colles i espectadors vinguts de tot arreu per poder gaudir d’un dia especial, ple de pólvora i espectacle.
Al llarg del dia es van fer xerrades, ponències i tallers a l’Escorxador, que van atreure moltes famílies que volien descobrir de primera mà i ben aprop la tradició pirotècnica i, en especial, el món dels diables. A la mostra de bestiari es va poder veure el Drac de Vilafranca, el Drac de Sitges, la Vedella de Reus, balls i altres elements de foc, entre els quals hi havia els Fuets de la Patum de Berga.
L’espectacle de la Nit de foc va posar el punt i final a la jornada. Cada grup va fer una representació del seu ball pirotècnic, amb els quals van il•luminar la plaça de la verema i els espectadors que s’hi van apropar.
L’èxit d’aquest primer COET ha sorprès els seus organitzadors, els Diables de Vilafranca, que han quedat molt contents de la rebuda que ha tingut. “Anàvem a cegues i no sabíem quin interès podia generar el món de la pirotècnia”, ens explicava Jordi Rivas, un dels membres de la colla. De cara el proper any, encara no saben si mantindran el format de la primera edició, però amb l’èxit aconseguit tenen clar que Vilafranca serà un any més capital del foc.
Publicat el 17 juliol 2013 a http://www.elcargol.com Fotografía: Els 3 Mosqueters