COET'17

LA FIRA

Des de les 10 del matí i durant tot el dia, al pati de l’escorxador hi haurà una fira amb la presència del Ball de Diables de Vilafranca, la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, Festiari.cat, un luthier d’instruments tradicionals, un mestre espardenyer i nosaltres, Els 3 mosqueters.

LES XERRADES

A la Sala d’actes del mateix Escorxador, a 2/4 d’11 del matí començarà la primera xerrada a càrrec d’en Jordi Cubillos i Almiñana que ha titulat “On anirem a petar!”. Segons el mateix Cubillos serà una xerrada ni tècnica, ni històrica, ni d’investigació, només filosòfica. Una reflexió crítica sistematitzada sobre els ets i uts de l’àmbit diabler, elucubracions entorn la denominació genèrica dels col·lectius que empren la pirotècnia de forma lúdica, en actuacions públiques a l’aire lliure. Altrament dit: diables.

Quina és la seva significació, el seu rol, dins l’entramat de la cultura popular del segle XXI. Quina és la seva denominació més escaient: ball, colla, grup, companyia, estol, caterva? Què són; d’on venen; on van; perquè, com i quan.

I sobretot, una xerrada amb ànim de fer-la petar!

En acabar hi haurà un debat obert amb la participació de diverses personalitats de món de les festes tradicionals amb pirotècnia, organitzat per la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya i moderada per Xavier Aranda i Maldonado, community manager del COET.

A les 5 de la tarda en Josep Fornés i Garcia ens oferirà la xerrada “El Dissabte de Gracia. Origen de la revetlla mallorquina a Barcelona”, ens explicarà com la festa dels foguerons de Sant Antoni a Mallorca es trasllada a aquest barri barceloní.

En acabat anirem a encendre uns petits foguerons a la Plaça del Penedès que ens serviran per fer l’últim acte del COET’17.

LES MOSTRES / ESPECTACLES

A 2/4 de 7 de la tarda, a la plaça del Penedès, hi haurà l’encesa dels foguerons, que serien un petit foc o pira que serveix per escalfar-se, cuinar i o celebrar festes. En aquest cas seran un esdeveniment festiu i cultural.

A 2/4 de 8 del vespre, des del pati de l’Escorxador es proposa una activitat singular dins el COET però de ben segur que esdevindrà un acte tradicional dins les properes edicions: Vols encendre una carretilla? Tens més de 10 anys? doncs vine amb una capa i una forca i nosaltres posarem la resta! (les inscripcions a aquesta activitat es faran durant tot el matí a l’estand del Ball de Diables de Vilafranca dins la Fira del pati de l’Escorxador. Imprescindible anar acompanyat dels pares).

Quan es comenci a pondre el sol, cap a 2/4 de 9 del vespre, a la Rambla Sant Francesc, hi haurà una tronada tradicional amb mascles. La tronada és una forma pirotècnica festiva que es relaciona amb l’antic costum de disparar armes de foc (fusells o canons), per anunciar una festa. Avui en dia continua tenint aquesta funció donant rellevància a determinats moments de la festa (en el cas de Vilafranca per donar inici a la Festa Major).

Des de l’Associació Cultura Tradicional COET, entitat organitzadora del COET 2017, volem donar les gràcies a tota la gent que ha fet possible aquesta tercera edició del Certamen Obert d’Espectacles Tradicionals amb Pirotècnia.

També us volem recordar, que l’exposició “Falles i fogueres. Focs festius als Països Catalans”, es podrà veure des del 14 de juliol fins el 6 d’agost, a la Capella Sant Joan de Vilafranca.

Agraïments:

Ajuntament de Vilafranca – Servei de Cultura i Servei de Protecció Civil

Ajuntament de Reus

Marc Navarro, Fèlix Balanyà, Xixo Luthier, i a la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya.

Museu Etnològic de Barcelona

Ball de Diables de Vilafranca

Associació Cultural Els 3 Mosqueters

Raimon Benach i companys de Ladyssenyadora i Gràfiques Vosin Mateu

Pirotècnia Igual

A Jordi Cubillos, Frederic Herrero, Daniel Vilarrúbias i Josep Fornés per les ponències

I a tots els assistents a les xerrades, mostres, fira i cercaviles!

Moltes gràcies a tots! Ens veiem al proper COET! ‪#‎COET2019 ‪#‎pirotècnia‪#‎culturapopular